Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Děti.Výchova, škola, kamarádi

Syn jí jako nezavřený

Syn jí jako nezavřený

Možná se mi budete smát a můj problém vám bude připadat směšný, přesto jsem se rozhodla sem napsat a zeptat se ostatních žen, které vychovaly syny, zda s nimi zažily něco podobného.

Mám dvě děti – dvacetiletou dceru a sedmnáctiletého syna. Jsem s nimi sama, manžel od nás před dvěma roky odešel. Obě děti ještě studují – dcera vysokou a syn střední školu. Manžel sice finančně přispívá, ale přesto se mám co ohánět, abych vše zvládla. Naštěstí si dcera našla brigádu a v podstatě skoro všechny své potřeby si financuje sama.

I tak je toho na mne moc. Můj plat není zrovna závratný a obracím doslova každou korunu. Nejvíc samozřejmě šetřím na sobě. Co mne finančně hodně zmáhá, je syn, respektive jeho nezřízený apetit. Jistě, slyšela jsem, že kluci ve vývinu „žerou“ doslova jako kyseliny, ale pokaždé to bylo řečeno s nádechem humoru a nadhledu.

Já však na vlastní kůži zažívám, co to obnáší přímo v praxi, a musím říct, že jsem z toho skoro v šoku. Přemek (můj syn) je normální kluk. Od malička dost sportuje, poslední roky se zaměřil hlavně na fotbal. Trénuje až čtyřikrát týdně, o víkendech má zápasy. Jsem za to ráda, je to lepší, než aby se všelijak poflakoval.

Nevím, jestli je to způsobené jeho sportovní zátěží, nebo tím, že je teď v tom vývinu, jak jsem uvedla na začátku, či zda je to kombinace obojího. On je totiž doslova bezedný a já začínám mít pocit, že mne i svou sestru jednou slupne po večeři. Tolik jídla, kolik dokáže spořádat, mi připadá nenormální (jeho doktorka mne ale ujišťuje, že je to naprosto v pořádku) a mám vážnou obavu, že tu jeho spotřebu finančně neutáhnu.

jí jako nezavřenýNení silný, naopak, je to štíhlý kluk s pěknou vypracovanou postavou. Kam všechno to jídlo, které do sebe nahází, ukládá, netuším. Jen pro vaši představu ukázka víkendového jídelníčku: K snídani vypije skoro litr kakaa a k tomu sní pět housek se sýrem, dopoledne jogurt, banán, teda přesněji dva jogurty a dva banány, k obědu vrchovatý talíř polévky, osm až deset knedlíků, kus masa, omáčku, odpoledne spořádá na posezení půl bábovky a večer se nacpe podobně jako u oběda. Před spaním si pak jde ještě namazat alespoň jeden krajíc chleba. Výjimkou jsou dny, kdy má zápas, to se většinou pořádně nafutruje až po jeho skončení.

Je to asi legrační a směšné, ale já začínám být z toho jeho apetitu zoufalá. To, co my máme s dcerou obě dohromady na celý víkend, on spořádá za jeden den a ještě kus navíc. Při dnešních cenách je pro mne nákup potravin pořádným zářezem do rozpočtu. Už jsem zkusila nakoupit míň, aby toho nebylo doma tolik, ale syn byl tak zoufalý a doslova naříkal hlady, že jsem to podruhé už neudělala. Teď se rozhodl, že se pokusí sehnat si taky brigádu, aby mi finančně trochu ulehčil, ale není to jednoduché, o práci je nouze.

Chtěla bych se zeptat, zda vám takový nezřízený apetit připadá normální, nebo se jedná už o nějakou poruchu. Doktorka mne uklidňuje, ale já nevím. Už mě i napadlo, že má syn snad tasemnici, což je samozřejmě hloupost.

Jedli vaši synové v období dospívání taky takhle nehorázně? Poradíte mi, čím jste je krmily, aby vám neprojedli celou výplatu?

Petra


5.11.2010   Rubrika: Děti. Výchova, škola   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Syn jí jako nezavřený

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
sharon
sharon - 5.11.2010 10:09

tak jsem si to Petruško přečetla a usuzuju, že i já jsem ve skoro 59 ve vývinu.....smajlik - 76smajlik - 68

 
anitech
anitech - 5.11.2010 9:49

Ota: souhlasím, kastrol rizota s půl kilem mletého masa je pořádná dávkasmajlik - 34smajlik - 47Jsem šťastná, že se mé děti živí samy

 
svatkad
svatkad - 5.11.2010 9:46

Mám takové ještě studující žrouty 3 (22,20,18), nejmaldší je dcera, a naprosto chápu bezmezné zoufalství Petry ohledně financí.Nejstarší sice nesportuje, ale také toho hodně spořádá, ale to se vůbec nedá srovnat s těmi dvěma mladšími, kteří aktivně sportují.Snažím se jim dopřát i zdravou výživu (ovoce i zelenina denně), ale jako hlavní nacpávadla používám knedlíky s vejci, těstoviny s hutnými omáčkami, husté polévky ( fazulačka, čočková, kroupová) s bochníkem chleba, halušky se zelím, sojové maso na paprice s knedlíkem, zapečené brambory apod.Ale je to opravdu na hranici únosnosti.Příklad : nákup z Makra - balík kefírů ( 10 ks je u nás na dva dny :-)), balík čokolády, jakožto sladkosti na doplnění energie tak na 4 dny.Pořád si říkám, vydrž ještě pár let a budou se živit sami :-).Jo kdyby jim stačily kroupy nebo různé obilné kaše, které jedli naši předkové, tak by to asi tak drahé nebylo, ale to už jim prostě nestačí.Přes týden se stravují v menze a ve školní jídelně, takže maso vařím pouze o víkendu.Přes týden je to vycpávací bezmasá strava :-).

 
Ota
Ota - 5.11.2010 9:43

Obecně je to normální situace a nemá cenu vůbec srovnávat co sní autorka s dcerou.

Kdysi jsem běžně po tréninku kolem 22té přišel dom, vypil jsem minimálně litr mléka a zajedl to 10 rohlíkama nebo houskama, který jsem si mazal taveným sýrem a máslem a ráno jsem padal hlady...

Prostě kluci jsou takový....předpokládám, že on ani netuší, že jídlo tě stojí tolik a máš s tím problém.

Z levných jídel bych ti asi poradil těstoviny.

Nebo všechno k zapékání do pekáče tedy od brambor, přes těstoviny až po rizota. ( fr brambory, šunkofleky,houbové rizoto atdatdatd inspirace jak tady v receptech nebo na labuznik.com)
Nějaký maso se tam hodit dá, ale rozhodně ho spotřebuješ míň někdy nahradit uzeninou, někdy to prostě udělat jen zeleninové.
Co čočka, fazole a tak ? Fazolové chilli ? Trocha mletého masa hodně fazolí a ...
Polévky, pěkně husté česká kuchyně jich zná dost, když v tom stojí lžíce tak to nevadí smajlik - 33

Jogurtů bych ho rozhodně nezbavoval, je to vlastně na kluka jeho věku úžasné že je "žere", možná by šlo víc kupovat jen základní bílé a nabídnout mu do toho nějaký džem, zavařeninu,sezóní ovoce + pytel s musli ať si namíchá?


Ps : já vlastně svým synům vděčím za to, že moje žena po letech pochopila, že mi k životu nestačí o 10 procent víc jídla než stačí pro ni
S tím jsem si docela užil, protože když jsme byli sami doma tak žena klidně prohlásila, že obědvat nemusíme, protože ona necítí hlad a docela se divila, že já ho cítím.
No když dnešní vrchní puberťák dospěl do puberty nejenže se odmítl s ní v restauracích dělit o dětskou porci, ale vyžadoval svou vlastní dospěláckou a ještě chtěl zákusek tak teprv žena pochopilasmajlik - 42

 
evča.
evča. - 5.11.2010 9:25

Jednoho jedlíka,už mám za sebou,dnes je mu 26,a hlídá se.Jí zdravě,málo.

Druhýho mám teď 13 letého a už to začíná.Mě to nevadí,ráda vařím,a vařím,to co má rád.smajlik - 57
Jinak dcera jedla normálně.

 
Vikina
Vikina - 5.11.2010 9:05

Jen jsem si vzpomněla jak si synek(185 cm 65 kg) minulý víkend minulou sobotu nechal k obědu nandat ku kuřeti na smetaně a houbách jen pět houskových knedlíků. Po hodině skučel, že se přežral a je mu těžko. Strašně jsem se divila....teda než jsem zjistila, že potom si sám ještě naložil těch knedlíků deset a dorazil zbytek omáčky smajlik - 68

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 5.11.2010 9:05

Tohle už mám za sebou, syna držela žravost od 12 do 18ti. 3x týdně trénink,o víkendu turnaje. Odpolední svačinka byla ze 6 dalamánků a 10cm špalku lovečáku. nejlevněji vyšlo nafutrovat ho bramborovým gulášem,koprovkou s vejcem a 15 knedlíky, zapékanými bramborami na x způsobů.Rostl a současně měl velký energetický výdej.Stálo mě to hodně času,ale neviděla jsem jinou cestu než vařit hutná ale levná teplá jídla. Jen tak cestou do kuchyně snědl za odpoledne kilo rajčat.Když si sedl k ovoci,padal za ním jeden pomeranč za druhým,ani snad nevnímal,že něco jí.Sestra je hodně vytížená a kluky má dva, ti byli schopní sníst plato jogurtů /24 ks/ z makra za dva dny.

 
Renda68
Renda68 - 5.11.2010 9:03

Ahoj Petro, neboj, je to normální. Já to mám - díkybohu - už za sebou, ale není to tak dávno co jsem denně kupovala bochník chleba a 20 rohlíků pro dva puboše a jednoho prcka. Jogurty jenom ve velkým - zvykla jsem si kupovat kilový "kyblíky" a míchat je s pytlíkem piškotů a nakrájeným ovocem. Zasytilo je to víc, než když to jedli každý zvlášť. Taky jsem hodně dělala pomazánky /teda dělám pořád/ a nastavovala tvarohem. Je to dobrý, zdravý a zasytí... No a zasmažený polívky, omáčky, knedlíky... Dneska se už jenom směju, ale bylo to hrozný období - pořád jsem stála u plotny a pořád byly prázdný hrncesmajlik - 68.

 
Jadvinka
Jadvinka - 5.11.2010 8:59

to znám syn ,když mu bylo tak 16-18 let vybílil ledničku denně a o bábovku se s mým mužem málem porvali,my s dcerou jsme mohli jen čumět.Teď se syn hlídá(31) i čaj pije neslazený ,aby byl šik.Od dcery přítel je dřevobubec nejí-žere.Do lesa 8 krajíců-s něším,3rohlíky +2klobásky,nějakou tu dobrůtku.A už se těší domů na oběd.smajlik - 76smajlik - 68

 
štoudev
štoudev - 5.11.2010 8:58

Ale to je uplně nomání Uďosmajlik - 98. Moji bratři v pibertě žrali daleko víc. Deset knedlíků? To by bylo tak na rozjezd smajlik - 68, běžně jich jídávali každej i ke třiceti. A to nesportovali, oba jsou vědci jako vyšití. A jsou dodneska hubený, parchantismajlik - 42 Kam to dávali, ví čert.smajlik - 42

 
Lisa
Lisa - 5.11.2010 8:56

Tohle znám, přiživovala jsem v tomhle věku bráchu na studiích, když rodiče byli daleko a brácha studoval v Praze. Hodně jsem pekla (buchty ze dvou vajec jsou na celý plech, když není na náplň - udělají se z těsta šnečky posypané skořicovým cukrem), dělala věci z brambor (hora bramboráků je sice pracná, ale levná a dobrá) a používala mleté maso nastavené zeleninou, sýrem a podobně. Byla jsem v té době rozvedená s malým dítětem. Rodiče sice dle svých možností bráchu na vysoké finančně zajistili (už byli oba v důchodu), brácha chodil na obědy a večeře do menzy, ale hlad měl pořád. Přilepšovala jsem mu, jak to šlo. Od té doby znám spoustu levných a dobrých receptů, už mockrát se mi hodily. Ty to máš denně, ale řešení je stejné + navíc můžeš požádat bývalého muže o příspěvek, nebo mu alespoň občas poslat syna na víkend, aby mu doma vzorově spásl, co se dá.

 
Bellana
Bellana - 5.11.2010 8:55

Pravidlo je, že teplá přesnídávková polévka s chlebem zasytí víc než chleba se salámem a vyjde levněji. Takže bych oprášila staré lidové recepty a vařila různé husté polévky, luštěniny, smaženou zeleninu, všelijaké lívance a vůbec takové věci, které se v dnešních dietních dobách nedoporučují. Ale klidně třeba i sóju stokrát jinak.

 
ladislava
ladislava - 5.11.2010 8:54

smajlik - 95To dobře znám, mám dva synky, dneska už je jim 23 a 24 roků, nejhorší to bylo tak mezi 13 a 18 rokem, ale úplně nejhorší je a to trvá, že ten mladší stále "žere" , vypadá jak tyčka a na mamince, to jako na mě to přibývá.smajlik - 76

 
Aja
Aja - 5.11.2010 8:41

Tak to je velice podobné jako u nás doma. Ale chlapeček /20/vyžaduje MASO. Když dělám rizoto, tak v něm musí být maso, v nejhorším případě nakrájené klobásy....šunkafleky nesmí být moc žluté, musí převažovat červená uzenéhosmajlik - 34Knedlíků sní sice jen 6-8, ale musí mít alespoň dva plátky masa, dva tři ptáčky atd. S nějakou houbovou omáčkou vůbec neuspěju, ovšem segedín klidně jí tři dny a bez odmluvy by si dal i čtvrtý den. To mě docela zachraňuje před mým kolapsem a vyžráním peněženky...smajlik - 34
Drží ho to asi od třinácti let.
Po večeři chodí kontrolovat ledničku, jestli se tam něco chutného nevylíhlo....mezi tím padne za vlast nějaká ta tatranka.

 
Linda
Linda - 5.11.2010 8:24

My byli doma 3 deti a matka na nás byla sama. Kdyz bylo bráchum mezi 15 a 20 (jsou rok od sebe) varili se u nás knedlíky v pradelním hrnci, k sobotní snídani se kupovaly 2 bochníky chleba a 4 litry mlíka, na nedelní musela máma napéct 2 plechy buchet aby bylo k snídani a kdyz jsem chtela kousek s sebou v pondelí do skoly, tak jsem si ji musela v nedeli schovat smajlik - 34. Jo a nejvíc me fascinovalo, kdyz jsem jednou potkala bráchu pred sámoskou v jedný ruce mel ctvrku chleba a v druhý pullitrový sácek mléka a svacil - prý se mu nevyplatí se s tím tahat domu a krájet smajlik - 34smajlik - 34 - je to uz skoro 30 roku a porád si ten zázitek pamatuji. Sama mám dve dcery a obcas se taky chovají jako kyseliny, ale obcas zase nejedí, takze se to vynuluje. Podle me je to v tomto veku normální a po dvacítce zacne jíst normálne. VYDRZ!!!

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.