Pytlík vaří za vás
Jednou jsem kdesi viděla krásný kreslený vtip. Představte si obrovský kotel, vedle něj sloup s přivázaným nahatým chlapem, poblíž stojí dva kanibalové a povídají si. Jeden říká: „Polívku? Tu mám nejraději z pytlíku!“
Taková se asi v našich končinách koupit nedostane. Ale jinak jsou různých „pytlíků“ v obchodech mraky. Když občas zabloudím v supermarketu do nesprávné uličky a vidím ty prefabrikované hromady, jdou na mě mrákoty. Člověk by neřekl, co všechno se dá zinstantnit.
Já se ale přiznám, že některé polívky „z pytlíku“ mám ráda taky. Raději je nekupuji, protože trpím utkvělou představou, že mi to zákeřně rozpouští vnitřnosti, ale občas udělám výjimku a s chutí nějakou uklohním. Také bujónovou kostkou nepohrdnu, například kuskus nasáknutý dobrým kuřecím bujónem můžu i samotný. Nedávno jsem se nechala potomkem umluvit na pečící sáček s kořením, vrzli jsme do toho kuřecí stehna a nebylo to špatné. Přesto to hned tak opakovat určitě nebudeme. Nejsem zrovna madam Rettigová a s vařením trochu bojuji celý život, ale věřím tomu, že jídlo z kvalitních surovin je vždycky o mnoho lepší než jakýkoliv polotovar. I když - například s bramborovými knedlíky se odmítám patlat, zlatý sáček!
Jak jste na tom vy? Kupujete „pytlíky“ a bujónové kostky? Jaké s nimi máte zkušenosti?
23.6.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pytlík vaří za vás
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Bujóny používám výjmečně, sáčkové polívky jen na dovolené. Ale stejně jako autorka dělám bramborové knedlíky jen ze sáčku. Přiznávám, že jsem se pokoušela několikrát z ,,živých" brambor, ale nedopadlo to dobře ani jednou
Hořčici, kečup, sojovku a worcester velmi mírně.
No a....taky nedělám domácí nudle , těstoviny kupuji běžně
Linda: ale ty nudle jsou jiné jako ty z polívek, mám odzkoušené
Já jsem fajnšmekr, takže pytlíky nekupuju a bujon jenom tajně, aby to nikdo neviděl. Ale jenom ten lepší tekutej. A stejně se chystám si ho navařit do zásoby a zmrazit. Kupuju převážně kvalitní suroviny.
YXH: zítra dám vědět, čím víc se to blíží, tím větší mám radost, že bude po tom.
Linda: Ja do bramborovych knedliku davam nasi hladkou mouku a jsou taky dobre. Jenom nesmi byt brambory s cervenou slupkou, ty nemaji dost skrobu, tak pouzivam bud nase zlute, nebo bile.
orinka: No jo chudinko, ty hladovis, promin , neboj brzy to bude za tebou a bude zase fajn a pak se muzes nadlabnout
YXH: jo, a možá je lepší, jak do vody, dělat teda ten knedlík v páře! Na pařákovou vložku dáš omaštěný pečící papír a přikryté to děláš tam. Já to teda ještě nezkoušela, ale v kuchařkách to tak hodně doporučují, že je to lepší a nerozblemcané.
YXH:
YXH: já to dávám sem, kdo to ještě nezná...
2 starší rohlíky si nakrájej na kostečky a osmaž na másle. Do mísy nasyp 2 hrnky /1/3-1/4 litrové) polohrubé mouky, 1 čajová lžička soli do toho, ohřej si 1 hrnek mléka, to pak vlij do důlku v mouce a do toho nadrob půl kostky kvasnic (21 g). Nech vzejít, přidej 1 celé vajíčko, vymíchej. Je to řídké, ale nevadí, tak to má být. Kostičky z rohlíků do toho vychladnuté zamícháš nakonec. Po vykynutí - můžeš přepracovat, když to kyne rychle, a pak dát kynout znovu - těsto sběračkou nandáš do jakékoliv nádoby vhodné do mv trouby. Když dáš salátovou mísu, doprostřed dej obrácenou skleničku, aby to udělalo věnec, jinak to můžeš dát i do bábovkové formy. Nezkoušela jsem to nevymazávat, tak radím: vymazat a vysypat předtím, než tam těsto dáš. Mikrovlnku nastavíš na nejvyšší výkon a pak to dáš uvlnit 7-8 minut. Zkouška špejlí. Když je suchá, máš uvařeno, jinak pár vteřín přidej.
Používám jenom masox, protože jsem líná vařit vývary. Takže masoxem dochucuji polévky. Jinak z instatních potravin nepoužívám nic, je to všechno hrozně přesolené a to mi vadí. Nedávno jsem si z nouze uvařila po dlouhých letech nějakou pytlíkovou polívku (měla jsem na jídlo čas čtvrt hodiny) a vzápětí jsem litovala, že jsem si radši nenamazala rohlík, pochutnala bych si víc.
orinka: Jestli mi prosimte posles recept tak je zkusim. Doufam, ze mi je mikrovlnka nevyplivne a neposle mne nekam Ani bych se ji nedivila. Hrnec mi to dela. Udelam testo, z nej knedlik, necham odpocinout, hodim do varici vody, on kecne ke dnu a tim to konci. Kdyz nekdy nahodou vyplave, tak je vetsinou oslizlej jako slimak.
Muj udela knedlik, necha ho odpocinout, vrazi ho do vody a ma knedlik. Ja vezmu ten druhej, co on udelal, vrazim ho do vody a mam slimaka co neplave.
Vikina: Svara se ma, ja to mam do Toronta asi tak 4 hodiny letadlem a 3 hodiny autem od nas na letiste v Calgary. Koste mi nechteji nechat pojistit coby dopravni prostredek, tak musim litat letadlem. Nepocitaje cenu letenky, asi by se to nevyplatilo Holka nevim ale na mouku to svadet ani pri nejlepsi vuli nemuzu. Mamka je mela vzdycky pekny, a jeji kamaradka co tu bydlela uz od 1947 taky muj je udela taky a jsou dobre. Je to ve mne. Ja je neupatlala ani v CZ. Tam jsem kupovala v pytliku knedle s burizonama. Mamka si dela legraci, ze mam vic nemecke nez ceske krve, ale i v nemecku knedle delaji, tak nevim. Jeste tak houskove v ubrousku, nebo bramborove a ovocne z tvarohu, ale kynute ne.
Ty pytlikacky jsou asi spis nostalgie na mladi, kdy jsme jezdili na vandry a rano byly nejlepsi snidani. Podravku tady prodavaji, tak ji pouzivam nekdy taky.
Občas použiji masox a podravku na rýži.Bramborové knedlíky mám nejraději od vitany,ta je fakt umí. Ostatní pytlíky ignoruji,i na horách,kde si každý z party vaří na zahřátí hrníčkovou polévku.Nejsem z domova naučená a manžel je nesnáší.
Linda: ale musí být rýžové...
babkatapka: ve velkých super hyper se dají koupit cínské nudle samotné, bývají to o neco vetsí balícky nez polévky. A jsou bud u ingrediencí pro asijskou kuchyni (tam co je sojovka, kokosové mléko a tak) a nebo u testovin. A jmenují se cínské nudle.
A zapomela jsem napsat: dríve jsem bramknedle delala ze sácku a vozila je, protoze sama jsem nikdy nebyla shopna udelat správnou konzistenci testa. Pak jsem na internetu nasla rychlorecept jak pro blbý. A navíc mi Evelyn poradila jak je delat z místních surovin takze ani není potreba dovozová krupicka .