Pytlík vaří za vás
Jednou jsem kdesi viděla krásný kreslený vtip. Představte si obrovský kotel, vedle něj sloup s přivázaným nahatým chlapem, poblíž stojí dva kanibalové a povídají si. Jeden říká: „Polívku? Tu mám nejraději z pytlíku!“
Taková se asi v našich končinách koupit nedostane. Ale jinak jsou různých „pytlíků“ v obchodech mraky. Když občas zabloudím v supermarketu do nesprávné uličky a vidím ty prefabrikované hromady, jdou na mě mrákoty. Člověk by neřekl, co všechno se dá zinstantnit.
Já se ale přiznám, že některé polívky „z pytlíku“ mám ráda taky. Raději je nekupuji, protože trpím utkvělou představou, že mi to zákeřně rozpouští vnitřnosti, ale občas udělám výjimku a s chutí nějakou uklohním. Také bujónovou kostkou nepohrdnu, například kuskus nasáknutý dobrým kuřecím bujónem můžu i samotný. Nedávno jsem se nechala potomkem umluvit na pečící sáček s kořením, vrzli jsme do toho kuřecí stehna a nebylo to špatné. Přesto to hned tak opakovat určitě nebudeme. Nejsem zrovna madam Rettigová a s vařením trochu bojuji celý život, ale věřím tomu, že jídlo z kvalitních surovin je vždycky o mnoho lepší než jakýkoliv polotovar. I když - například s bramborovými knedlíky se odmítám patlat, zlatý sáček!
Jak jste na tom vy? Kupujete „pytlíky“ a bujónové kostky? Jaké s nimi máte zkušenosti?
23.6.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pytlík vaří za vás
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kdysi byl hitem luncheonmeat,což u nás bývalo doma obaleno jako řízek a osmaženo často...Já kupuji jen zeleninový bujón(říkám tomu blijón),občas vietnampolívku,omáčku svíčkovou nebo rajskou,jež přidávám do té udělané ode mne...U nás nikdo jídla z konzerv nechce,ještě tak pizzu mraženou,ale ta doma udělaná je 1000x chutnější.
Já polívky moc nevařím, ale když dostanu chuť na polívku, tak si dám občas polívku do hrnečku, přidám ještě instantní nudličky a jak si pochutnám Kupuji ty wietnamské polívky, kvůli nudlím, ochucovadla vyhazuji, ale nudle mě moc chutnají
Bramborové těsto dělám taky z pytlíku, protože mě bramb ory nezbydou, vařím jednu velkou a mám ji na 2x
Ale jinak žasnu co všechno může být instantní, ale nekupuji to
orinka: a já se zrovna cpu palačinkama.....
dóóóst!!!! mám hladovku
orinka: šlejšky s povidlem a s mákem.....mňááám....
Stanik: domácííí škvarky.....mňááám....
orinka: z zbylych brambor delam bramborove placky.. bud na sladko, nebo se skvarkama.. jen ty natrohane brambory+ polohruba mouka ( od oka, aby to melo spravnou konzistenci) pecu nasucho na teflonove panvi.. maminka ma litinovou plotynku, tak to dela na ni.. hotove pak uz jen potrit rozpustenym maslem... mnam ja je vlastne nejvic miluju uplne samotne
Ťapina: slepičí polévka se konkrétně na chřipku doporučuje, že cosi obsahuje, co léčí.
dadka: já dělám bramborové těsto klidně i ze zbylých brambor. Je to stejně dobré. Z toho se dají udělat klasické knedlíky anebo i šlejšky, s mákem. Připadá mi zbytečné kupovat něco, co nedá skoro žádnou práci. Vařené brambory postrouhat, přidat krupičku, hrubou mouku, trochu Solamylu, 1 vajíčko, kousek másla a 1 lžíci octa (má to pak lepší chuť). To už se přece pozná, jestli se má přidat mouka, aby to neteklo. Důležité je nenechat dlouho těsto ležet, protože tím řidne. Než se udělá těsto, aby už vařila voda v kastrole.
LenkaT: jako se vším, původní chuť nemá nic.
Soffie:
Bramborový knedlík je hotový za chvilku a je rozhodně lepší než ze sáčku. Jen musíš mít předem uvařené brambory.
Bujónové kostky kupuju ve velkém,nejraději mám zeleninové. Dávám je v podstatě skoro do všeho. Do všech polévek, kromě mléčných, pod maso, pod drůbež.
Zázračný pytlík na kuře použiju občas taky. Nic není zapatlané a kuře je šťavnaté.
Polévky z pytlíku někdy používám,ale spíš jako základ polévky. Třeba žampionovou, nebo hrachovou, jinou ne. Mám ráda instantní sýrovou, tu si ale vylepším osmaženou houskou a na kostičky nakrájeným sýrem.
V Makru kupuju mix čínských polévek s nudlemi,tzv. drátěnky. Tu si beru dopoledne v práci, abych vydržela do oběda.
já jen bujonovou kostku občas, tu bez glutamanů, jinak nic z pytlíku nebrat..........pytlík za mě nevaří, ten je v práci, vařím sama a ráda....
Bujónové kostky používám a pytlíkové polívky vařím na chalupě. A pro polévky "do hrnečku" mám jedno speciální upotřebení. Když mám takový ten dráždivý kašel, kdy jediné, co zastaví nepřetržité kašlání, je sedět s hrnkem něčeho mokrého, dýchat přes to a upíjet, a čaje už mám plné zuby i močový měchýř, polívky tu funkci plní taky.
orinka: Favorit býval dobrý, i za studena na chleba, při výletech do přírody. Nedávno jsem ho koupila, ale už to není ono