Pytlík vaří za vás
Jednou jsem kdesi viděla krásný kreslený vtip. Představte si obrovský kotel, vedle něj sloup s přivázaným nahatým chlapem, poblíž stojí dva kanibalové a povídají si. Jeden říká: „Polívku? Tu mám nejraději z pytlíku!“
Taková se asi v našich končinách koupit nedostane. Ale jinak jsou různých „pytlíků“ v obchodech mraky. Když občas zabloudím v supermarketu do nesprávné uličky a vidím ty prefabrikované hromady, jdou na mě mrákoty. Člověk by neřekl, co všechno se dá zinstantnit.
Já se ale přiznám, že některé polívky „z pytlíku“ mám ráda taky. Raději je nekupuji, protože trpím utkvělou představou, že mi to zákeřně rozpouští vnitřnosti, ale občas udělám výjimku a s chutí nějakou uklohním. Také bujónovou kostkou nepohrdnu, například kuskus nasáknutý dobrým kuřecím bujónem můžu i samotný. Nedávno jsem se nechala potomkem umluvit na pečící sáček s kořením, vrzli jsme do toho kuřecí stehna a nebylo to špatné. Přesto to hned tak opakovat určitě nebudeme. Nejsem zrovna madam Rettigová a s vařením trochu bojuji celý život, ale věřím tomu, že jídlo z kvalitních surovin je vždycky o mnoho lepší než jakýkoliv polotovar. I když - například s bramborovými knedlíky se odmítám patlat, zlatý sáček!
Jak jste na tom vy? Kupujete „pytlíky“ a bujónové kostky? Jaké s nimi máte zkušenosti?
23.6.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 65 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pytlík vaří za vás
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: já miluju mražený pizzy! Třeba Steinofen mozzarella je pro mě lepší než jakákoliv pizza v hospodě. Přidám na to černé olivy a pak se musím držet stolu, abych ji nesežrala celou najednou.
Bujonové kostky kupuju natural, takže bez glutamátu. Polívku z pytlíku tak 1x za rok. Bramb.knedlíky občas uplácám, občas z pytlíku. Z dochucovadel používám sojovku, worcester, hořčici, málokdy kečup. Jíšku si umím udělat, tak nepotřebuju tu granulovanou. BIO nekupuju, ale zeleninu cpu všude.
stejně ty kostky nejsou, co bývaly. Pamatuju se na hrachovou polévku v kostce. To, když se uvařilo, skutečně chutnalo jako hrachovka. Teď se asi musí respektovat všelijaká nařízení Unie, a pak to s chutí tak dopadá......z mládí si ale pamatuju jakousi malou konzervu Favorit, která nám všem ohromně chutnala na dovolené. Pomíchalo se to s kolínkama.
Kupuji bujonové kostky, nejradeji mám masox tusím ze od Vitany. Vsechny ty knorry a maggi mi prijdou ze chutnají mín. Nejaké speciality si i dovázím z Cech, u nás je jenom hovezí, slepicí a zeleninový. Pak mám ráda cínské polévky a opet dovázíme v maxi mnozství, protoze u nás jsou k mání jenom stejné príchute jako u bujonu. A kupuji i obyc polévky, nejradeji Vitanu, sice je o neco drazsí nez Maggi nebo znacka obchodního retezce, ale chutnají tak jak mají a ne umelotinou. A je to rychklovka kdyz potrebuji neco teplého do zaludku a mám na to pár minut / jsem nemocná / nebo prilítnu domu v devet vecer. A opet dovázím ruzné príchute, u nás jsou 1)hnusne drahý (sácek rajský 15-20ddk) a 2)opet jenom pár chutí. Taková cockovka, hrachovka, gulásovka neexistuje.
Naposledy jsem v Cechách ochutnala smes korení na grilování - nevím kdo ji vyrábí. Okamzite jsem si nakoupila sobe i známým - grilovací smes na zeleninu, na kure ,s príchutí slaniny a co já vím co vsechno a jsou fantastický . Az navstívím príste domovinu opet se zásobím. Naopak v clánku zminované kure v sácku me nenadchlo. To se dá u nás taky koupit, dokonce v nekolika príchutích (na dánsko vec vskutku nevídaná), ale kure bylo dobrý, ale spís dusený nez pecený. Ano dovedu si predstavit delat takhle kurecí nebo krútí prsa, která jsou sama o sobe bez chuti. Ale celé kure nebo pulky byly podivné a navíc my máme rádi krupavou kuzicku.
A pokud neco do pusy nevezmu, tak jsou to mrazené pizzy. Chutnají po vsem mozným ale ne po pizze, to snad ani v nouzi nejvyssí nepovazuji za potravinu. Potomstvo si je obcas vezme s sebou do skoly k obedu - ráno je vrazí do mikrovlnky a v poledne studené snedí - no kdyz jim to chutná, me se delá spatne jenom pri pomyslení.
annie: já regály s polévkama v sáčku většinou míjím, ale když se tam trošku zastavím, vyráží mi dech jejich cena. Za tu sumu mám hrnec prvotřídní polévky pro 4 osoby včetně nenadálé návštěvy:)
A jinak si taky semo tamo dám ráda takové ty úplně nezdravé čínské polévky - ta kostka nudlí a pár pytlíčků s kořením a tukem.
Mimo téma - docela mě iritují reklamy na šťastnou rodinu, skvělou manželku a babičku, které, světe div se, umějí uvařit polévku z pytlu nebo rozpustit masox ve vodě....
A nejhorší, jak staré známé hity přezpívají na "žijte s chutí..."
já mám ráda pytlíkovou rajskou - tu do hrnečku ... vím, že je to děs - běs, ale mám ji prostě ráda
YXH: já dělávám kynuté houskové v mikrovlnce a už nedělám jiné - to bys určitě zvládla?
moje dovolená v dětství znamená flíčková polévkanikdy jindy jí mamka nekoupila než když se jelo na dovču,postupem času jsem zjistila že nikdy neměla chuť ani vůni,ale pro mě to byla známka prázdnin a volna,měla prostě kouzlodnes kupiji občas do práce instantní do hrnečku celestýnskou hlavně v zimě,domů pak jak říká Jarča gulášovku ale stejně dělám cibulovej základ,maďarskou papriku,klobásu....tak jen asi ze zvyku,podravka je dnes bez glutamatu,takže ok ,masox mám vždy doma,jinak polévky jídla na zapečení a těstoviny nebratale kdyby byl hlad,sežeru i to
sel: bramborove knedliky delam z "bramborove testa" od Vitany.. prijde mi lepsi a vlacnejsi nez smes na knedliky. No a to je taky jedina instantni vec, co se u nas vyskytuje. Maso na vyvar se preci vari samo a tech 10 minut na pripravu zeleniny, co s nim prijde do hrnce ma preci kazdej.
YXH: pro hotové knedlíky si jezdí švára do české hospody v Torontu páč i když jsem se svou kanadskou švagrovou poctivě snažila naučit houskové knedlíky, z kanadské mouky to prý nejde. Po půl roce mi řišly fotky, jak se švagrovou patláme knedlíky a na druhé straně byla jen jedna vyčítavá věta: Dodnes mi je neudělala!
Já kupuju snad jen hrachovku a bujon přidávám jen do polévek, kdy není z čeho udělat vývar. Zkoušela jsem i různé sýrové omáčky, ale nijak nenadchly...
orinka: vařím obdobně- mi instantní jídla nechutnají, ale občas si vypomůžu bujonovou kostkou nebo podravkou. Polívky dělám ze zmražené zeleniny, másla, bylinek ze zahrady a další...a časově to vyjde nastejno
Brambory nám podražily...vařím hodně rýži, mám RÝŽOVAR
Nekupuju, občas polévku, syn je hrozně rád vaří. Teď akorát plánuju jídelníček na dovolenou, to je jediné, když jíme "pytlíkovky" a syn už se těší, že bude vařit. Tím, že to celý rok nekupuju, tak ani nevím, co všechno je na trhu a zrovna dneska vyrážím na "lov" protože dovolená se blíží