Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.
Milé ženy, jako začínající a nezkušená kuchařka si k vám jdu pro radu. Je mi 23 let a letos jsme s mým přítelem spolu začali bydlet. Čekají nás tedy první společné Vánoce, které bych chtěla připravit se vší parádou.
Mám v plánu upéct i cukroví, a to je důvod, proč vás prosím o radu. Jsem v tomto směru absolutní nováček, nemám žádné zkušenosti. U nás doma se cukroví nikdy nepeklo, dostávali jsme od babičky a když babička zemřela, tak si máma cukroví objednávala. Pamatuju si, jak mi vždycky cukroví u kamarádek chutnalo mnohem víc, než to, co jsme měli doma. Myslím to kupované. To od babičky bývalo vždycky skvělé.
Chtěla bych upéct několik druhů: vanilkové rohlíčky, klasické linecké s marmeládou, pak košíčky s krémem a další krémové cukroví, vosí hnízda, nepečené kokosové koule atd. A nějak nevím, jak mám začít a jak to zorganizovat, aby bylo cukroví na Vánoce dobré.
Ptala jsem se přítelovy maminky, která taky peče a ta mi řekla, že vždycky zadělá jeden den těsta, druhý den upeče a třetí den plní krémem, slepuje a tak. A když má všechno hotovo, udělá nakonec ty nepečené. Zní mi to logicky a připadá mi to dobře zorganizované, jen mě zarazilo, že ona to i tím krémem plní už tři týdny před Vánoci. To se mi zdá hodně brzy, ale prý se jí ten krém nikdy nezkazil.
Chtěla bych se vás proto zeptat, jak děláte cukroví vy. Pravda je, že těsně před Štědrým dnem mám v práci vždycky největší fofr, pracuju v obchodě, kde je nás málo a všichni pokrýváme i služby na ty bronzové, stříbrné a zlaté neděle. Vzít si ta to náhradní volno ale můžeme až v lednu, když je v obchodě volno. Takže časově to budu mít docela našponované, v podstatě by mi přišlo vhod, kdybych všechno cukroví kompletně udělala první týden v prosinci a měla hotovo.
Co myslíte? Zkazí se mi, nebo ne? Děláte to někdo taky takhle dopředu? Záleží mi na tom, nerada bych to pak vyhazovala.
Moc vám děkuju za vaše rady a když mi napíšete i nějaký vlastní osvědčený recept na cukroví, budu taky ráda.
28.11.2013 Rubrika: Čtenářské příběhy | Komentářů 74 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,6/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Mně chutná jen jediné cukroví - minidortíčky (miniatury velkých krémových dortů a zákusků). Všechno ostatní je suché a neleze mi přes krk. Naštěstí u nás minidortíky nikdo neumí, protože kdyby jo, asi bych se zařadila po bok těch, co po Novém roce zoufale okupují fitka Protože těm nikdy neodolám.
Některá z vás je umí?
Anahir - dává se do mrazáku, jen nevím to s krémem. Ono to asi tolikrát nezmrzne a nerozmrzne, takové výkyvy tu nejsou to se to dříve sní. Já mám perfektní polystýrenovou krabici a ta drží teplotu. Já dávám do verandy.
Anahir: právě že naše mamka to dělávala ( to pamatuju ještě krabice od smetolu) tak jsem to po ní přebrala.....
sharon: mamka taky dávala léta cukroví na balkon a nikdy mu nic nebylo ať mrzlo nebo ne.
Já mám ráda rozleželé cukroví i křupavé. ale když si můžu vybrat, tak raději rozleželé.
jitka 19: ono je taky možný že jsme v 6.patře a krabice mám na stolku né na dlažbě......
jitka 19: věříš že za ta léta se z něj ještě nikdo nepo....., náhodou a z mrazáku je výborný, kdo to neví tak to nepozná....sousedka jednou donesla ven v prázdniny cukroví od velikonoc a bylo výborný....ani jsme to s holkama nepoznaly....
je to všechno věc názoru a praxe....
sharon: prehledla jsem,ze,uz si o tom psala.
sharon: Na tom balkone te cukrovi zmrzne a zase rozmrzne proste stale dokola.....to musi byt chutovka.
Už nepečeme, stejně to potom každý do sebe cpal jen "z musu" (když už se s tím někdo patlal, tak to teda sníme, přece to nevyhodíme - hospodyňka by se urazila). Na cukroví není vůbec nic výživově dobrého, my si radši dáme o půl porce ryby navíc (ne kapra, ten nám nechutná).
Každoročně se bavím, kolik toho lidi napečou a navaří, pak se tím cpou do půlky ledna, a pak všichni skuhrají, kolik zas přibrali, a všude se to hemží články "zhubněte vánoční kila" Já měla po minulých svátcích na váze míň a rozhodně jsem nehladověla
jitka 19: na balkoně mi ještě nikdy nezmrzlo a to tak praktikuju 35 let , když je velký mráz hodím na krabice deku.....
Pecu tyden pred vanocema mame radi cerstve cukrovi,na silvestra me deti reknou,ze cukrovi je,uz stare.kamaradka pece zacatkem prosince a cukrovi uchovava na balkone samozrejme naplnene.Na tom balkone ji cukrovi zmrzne,rozmrzne,zmrzne.....
Ikdyž posledních pár roků doma vykřikuji, že péct, nebudu, vždy něco je... Ale já mám zase trauma z dětsvtí, kdy všho bylo málo, máma neměla čas, upekla 2 plechy rohlíčků, trochu lineckého, úlky sádlenky a vše pak bylo na příděl. Toužila jsem po tom, chodit na cukroví, které ho je v krabicicích tolik, že to zpočátku není poznat, že ubývá... V mém dětství jsme od nikoho do domácnosti cukroví nedostávali, proto na návštěvě u babiček a tety jsme s bráchou na misky s cukrovím toužebně hleděli. A říkala si, že pokud budu mít děti, nebudu je tyranizovat tím, že nesmějí ujídat (samozřejmě v mezích, néé aby to snídaly obědvaly a večeřely) Z tohoto důvodu jsem jsem toho fakt dříve pekla hodně, linecké třeba ze 2kg, těsta různě barvila, atak.A měla jsem velkou radost, že jsem mohla krabici i s kousky máslovou nádivkou dát tátovi , bráchovi. Ale aby bylo co rozdávat, tak toho fakt musí být více než je z z jedné dávky mouky, což je v receptech tak 250g.
C o je VELMI důležité je uskladnění. viz: Kočkomilka - 28.11.2013 15:01
nedávat to jen tak do papírových krabic, aby to nentáhlo smrad z krabice. vyložit alobalem, nebo dávat do normálních hrnců A jak psaly holky, peču tak týden předem, máme rádi čerstvé, nádivky tak den dva předem. // jo tlustí nejsme, přes rok jíme celkem zdravě...
já peču kolem 10.prosince a peču toho víc , mám ráda když je cukroví na balkoně v krabicích celý leden a není pravda že je staré...třeba takový vanilkový rohlíček se jen rozplývá....ruční tvoření z půl másla a půl hery...
neboj , na všechno si sama časem přijdeš - učený z nebe nespadl....
Kéž ti to nadšení dlouho vydrží:-)
Měla jsem kartonovou krabici od svatebních koláčků vyloženou alobalem a vysypanou vanilkovým cukrem na balkoně, zabalenou v igelitu. Péct jsem začala po Mikuláši, krémové jsem plnila týden před Vánocemi. Nikdy se nic nezkazilo. Dnes peče dcera, podle receptů její prababičky, které máme osvědčené mnohaletou praxí.:-)
Jo a hady. To je vpodstate pernikovy testo s medem, akorat ze se nevykrajuje, ale nasypou se tam liskace a uvali se valecky. Zadne zdobeni, cili nevadi, ze su nesikovna. Jak to tak po sobe ctu, tak toho taky planuju celkem dost. Zajimalo by me, jaka bude skutecnost.