V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.
Berte, prosím, můj následující výlev trochu s nadhledem a rezervou. Je se z toho potřebuju vypsat a možná zjistit, že nejsem jediné střevo na světě a že i některé jiné byly v kuchyni nemehla a časem se naučily vařit jako bohyně. Já si momentálně připadám jako největší trdlo.
Je mi už dvvatřicet. Už to samo o sobě je katastrofa, že ve svém věku neumím uvařit pořádné jídlo. Jenže já to až dosud nepotřebovala. Měla jsem sice jednu vážnou známost, čtyři roky jsme spolu bydleli, ale co se jídla týká, byl dotyčný velmi nenáročný a nejraději se stravoval mimo domov nebo si objednal pizzu s dovozem. Bohatě mu stačilo, když jsem jednou, dvakrát do týdne udělala ízky nebo nějaké těstoviny (to zvládnu, na tom nic není). Po rozchodu jsem byla tři roky sama. Takže mě nic nenutilo naučit se vařit pořádná jídla.
Až teď. V létě jsme se s mým novým přítelem sestěhovali do jednoho bytu. Chodíme spolu od začátku letošního roku, rozumíme si, pomalu začínáme mluvit i o dětech, svatbě, rodině. A mě to nějak chytlo, někde jsem četla, že se tomu říká hnízdící syndrom, nebo tak nějak. Na mě to sedí dokonale. S žádným jiným chlapem jsem to takhle silně necítila, až teď. Najednou mi záleží na takových věcech jako je naleštěná domácnost, strašně mě baví to u nás udržovat, čančat, s láskou žehlím jeho košile a pomalu si představuju, jaké to bude, až budeme mít dítě.
Co mi mou vizi dokonalé hospodyňky a partnerky kazí, je moje totální levorukost v kuchyni. Přítel se mi přiznal, že ze všech možných a dnes moderních kuchyní, má úplně nejraději tu naši klasickou, českou, poctivou. Mně to na něm je sympatické, ale problém je v tom, že já tu naši českou klasiku prostě neumím uvařit. Kromě řízků, ale ty zvládne snad každý.
Snažím se, hledám recepty nejlépe i s videonávody, dělám všechno přesně podle předlohy a výsledek je pokaždé úděsný. Guláš je vycmrndlý a světlý, knedlíky zvrchu oslizlé, rajská letěla rovnou pod splachovadlo, tak dlouho jsem ji dochucovala, až se to nedalo jíst. Problém mám i s vývarem. Prosím vás, jak děláte klasický hovězí vývar? Mně z toho vyjde prostě nějaká polívka s masem, zeleninou a kapáním, ale takovou tu silnou chuť to nemá. Opravdu je nutné dávat do toho kost? Mně se ty kosti dost eklujou.
A mohla bych pokračovat dál. Buchty – nic, těsto prostě nevyknulo. Palačinky – ty docela šly, ale nebyly tenoučké, spíš to byly zarolované omelety. Štěpánská, znojemská a další omáčky – to prostě nedám. Abych to řekla kulantně, všechno mám prostě tak nějak bez barvy, bez chuti, bez zápachu.
Přítel to bere s humorem, většinu těch hrůz statečně sní a uklidňuje mě, ať s netrápím, že se to časem určitě naučím a jestli mě to moc nervuje, ať se na to vykašlu a vařím, co mě baví. Ale já to vzdát nechci. Naučila se to spousta ostatních, proč bych se to neměla naučit taky?
Proto bych se vás chtěla zeptat, řekněte mi z vlastní zkušenosti, prosím vás: Taky jste byly v kuchyni nemehla a časem jste se naučily? Jak dlouho vám to trvalo? Víte, já si představuju, jak jednoho krásného nedělního dne servíruju na oběd poctivý hovězí vývar, skvostnou svíčkovou s brusinkami a nadýchanými knedlíky a jako dezert lahodný borůvkový drobenkový koláč. Dokážu to někdy?
8.11.2016 Rubrika: Čtenářské příběhy | Komentářů 78 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evča.: tak jak už tu někdo psal....jedině kynuté je pro mě tabu...to mi nikdy nevyjde...pochopila jsem, že mé přednosti jsou jinde a už se do toho ne***
jeden pán mi kdysi řekl, jak si chlapi dělají ovocné kynuté knedlíky
prostě si s pytlíku udělají ty s burisony, udělají z nich kuličky, dají uvařit
hotové roztrhnou/rozříznou křížem, do toho dají třeba rozvařené jahody...atd, nahoru tvaroh, přelít rozpuštěným máslem....
Neuměla jsem taky vařit, jako mladá, vařila jsem z papírků, mamka, nebo sestřenice mě napsaly postup od hlavy , až k patě..a dnes uvařím všecko.
První buchty , kynuté, katastrofa, zrovna přijel brácha na návštěvu, já se chtěla ukázat, ale nedopadlo to. Dodnes to vzpomíná.
evča.: jo, to musí být dobré
Renee: já běžně kupuju ty italské, jsou dobré a v nejhorším zastanou i br. knedle, když je spěch....vaří se 2 minutky
Renee: já dělávám k této omáčce i noky, ale né bramborové.
Jen polohrubá mouka, vajíčko, osolit, mlíko. Řidší těsto, ale zase takové , aby to šlo polévkovou lžíci jakoby ukrajovat. A hážu do vroucí vody......za pár minut, jak vyplavou jsou hotový,
jinak - mně brzy zemřela mamka, takže jsem se vdala a děkovala, že existují polotovary a pomalu s tím bojovala
a stylem pokus...omyl...dokráčela až do dneška...
kubikm: Takže rýže, díky. Brambory nemám, takže nemůžou být ani noky.
Renee: podívej...pokud bys měla hodně omáčky, tak se dávají knedlíky, neb sajou....tam bys s trochou majdy kuckala....tak vař podle přílohy
Renee: co bramborové noky?
jinak u nás se jí zásadně s rýží
Anebo to asi spíš těstovina bude lepší, že jo?
Dost jsem se tady poučila a hlavně jsem z diskuze dostala hlad Zítra bude kuře na paprice. Jenom ta příloha... může být rýže? Knedlíky nejím a brambory nemám
TULI: hele, co kuchařka, to jiná omáčka
svíčkajda, koprovka, , rajská....
třeba tu rajskou má muž rád na sladko
máslo, cukr, trochu mouky...krabička rajského protlaku, co není nijak upravovaný, takže je chuť rajských
přidám dál jen skořici...
pokud koupím mražené plněné papriky, jsou v jakési oranžové omáčce
nechám rozmrazit a omáčku přidám do mé rajské...dodá tam chuť těch paprik
knedlík dělá rád můj muž, z pytlíku - knedlíky s burisony
a taky hodne FANTAZIE ...nezapomen , ..jen si vem takovy BRAMB. SALAT ... 100 rodin - a vsude chutna jinak ...
jo - klasika ... ta svickova, tak ta by mela asi chutnat stejne, ale zbytek ?? Neboj a do toho !!!
NEBOJ DOKAZES ..... v 19. ti jsem odesla do ITALIE a nic ale vubec nic italskeho jsem neumela ....pomalu zkousela, nekdy se neco nepodarilo ...ale ted uz umim fakt dobre varit .... to rikaji i moje svagrove ... segry manzela , prej uz umim plno veci lip , nez ony - a to je teda SUPER !!
podle mně štěpánská je hovězí plněný vařeným vejcem, to, kde je vše jako v ptáčkách se říká "rozstřílený ptáček", ale náhodou hnědá omáčka se dá udělat v různých variantách