Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Berte, prosím, můj následující výlev trochu s nadhledem a rezervou. Je se z toho potřebuju vypsat a možná zjistit, že nejsem jediné střevo na světě a že i některé jiné byly v kuchyni nemehla a časem se naučily vařit jako bohyně. Já si momentálně připadám jako největší trdlo.

Je mi už dvvatřicet. Už to samo o sobě je katastrofa, že ve svém věku neumím uvařit pořádné jídlo. Jenže já to až dosud nepotřebovala. Měla jsem sice jednu vážnou známost, čtyři roky jsme spolu bydleli, ale co se jídla týká, byl dotyčný velmi nenáročný a nejraději se stravoval mimo domov nebo si objednal pizzu s dovozem. Bohatě mu stačilo, když jsem jednou, dvakrát do týdne udělala ízky nebo nějaké těstoviny (to zvládnu, na tom nic není). Po rozchodu jsem byla tři roky sama. Takže mě nic nenutilo naučit se vařit pořádná jídla.

Až teď. V létě jsme se s mým novým přítelem sestěhovali do jednoho bytu. Chodíme spolu od začátku letošního roku, rozumíme si, pomalu začínáme mluvit i o dětech, svatbě, rodině. A mě to nějak chytlo, někde jsem četla, že se tomu říká hnízdící syndrom, nebo tak nějak. Na mě to sedí dokonale. S žádným jiným chlapem jsem to takhle silně necítila, až teď. Najednou mi záleží na takových věcech jako je naleštěná domácnost, strašně mě baví to u nás udržovat, čančat, s láskou žehlím jeho košile a pomalu si představuju, jaké to bude, až budeme mít dítě.

Co mi mou vizi dokonalé hospodyňky a partnerky kazí, je moje totální levorukost v kuchyni. Přítel se mi přiznal, že ze všech možných a dnes moderních kuchyní, má úplně nejraději tu naši klasickou, českou, poctivou. Mně to na něm je sympatické, ale problém je v tom, že já tu naši českou klasiku prostě neumím uvařit. Kromě řízků, ale ty zvládne snad každý.

Snažím se, hledám recepty nejlépe i s videonávody, dělám všechno přesně podle předlohy a výsledek je pokaždé úděsný. Guláš je vycmrndlý a světlý, knedlíky zvrchu oslizlé, rajská letěla rovnou pod splachovadlo, tak dlouho jsem ji dochucovala, až se to nedalo jíst. Problém mám i s vývarem. Prosím vás, jak děláte klasický hovězí vývar? Mně z toho vyjde prostě nějaká polívka s masem, zeleninou a kapáním, ale takovou tu silnou chuť to nemá. Opravdu je nutné dávat do toho kost? Mně se ty kosti dost eklujou.

A mohla bych pokračovat dál. Buchty – nic, těsto prostě nevyknulo. Palačinky – ty docela šly, ale nebyly tenoučké, spíš to byly zarolované omelety. Štěpánská, znojemská a další omáčky – to prostě nedám. Abych to řekla kulantně, všechno mám prostě tak nějak bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Přítel to bere s humorem, většinu těch hrůz statečně sní a uklidňuje mě, ať s netrápím, že se to časem určitě naučím a jestli mě to moc nervuje, ať se na to vykašlu a vařím, co mě baví. Ale já to vzdát nechci. Naučila se to spousta ostatních, proč bych se to neměla naučit taky?

Proto bych se vás chtěla zeptat, řekněte mi z vlastní zkušenosti, prosím vás: Taky jste byly v kuchyni nemehla a časem jste se naučily? Jak dlouho vám to trvalo? Víte, já si představuju, jak jednoho krásného nedělního dne servíruju na oběd poctivý hovězí vývar, skvostnou svíčkovou s brusinkami a nadýchanými knedlíky a jako dezert lahodný borůvkový drobenkový koláč. Dokážu to někdy?

Veronika


8.11.2016   Rubrika: Čtenářské příběhy   |   Komentářů 78   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - V kuchyni jsem levá jako šavle. Asi se to nikdy nenaučím.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-78
Bellana
Bellana - 8.11.2016 0:42

Vaření se dá pojmout různě. Někdo se naučí pár jídel a dovede je k dokonalosti. Někdo celý život experimentuje, někdy z toho vzjde skvost, někdy se to nedá jíst, ale při vaření je zábava. A někoho to natolik nebaví, že se spokojí se základními jídly. Já třeba nemám ráda knedlíky, takže je nikdy nevařím. Těžkou měšťanskou kuchyni (které se bůhvíproč říká poctivá česká) taky zrovna nemusím, tudíž moje svíčková má k dokonalosti daleko. Ale moje experimenty a variace podle okamžité nálady a stavu spíže manželovi chutnají. Je mi jedno, že by to někdo nazval babicovinami (si myslím, protože ve skutečnosti jsem žádný pořad s Babicou neviděla, ale když nemám limetku, klidně dám citrón).
Prostě ženy se nenarodily se schopností vařit, taky se to musejí dlouho učit. Někdo se to učí od dětství od maminky, někdo chodí do kurzů a někdo se to učí sám metodou pokus omyl. Čas to ale chce v každém případě. Začínat s majstrštyky kterékoliv kuchyně, to vede tak akorát k pocitu zmaru. Ostatně všichni víme, že každá rodina má svůj recept na bramborový salát, na bramboráky, na zelňačku, na koprovku i na tu svíčkovou. Docela taktické je motat se partnerově matce při vaření v kuchyni a vyzvídat, co má její syn rád a jak to ona dělá. To skoro každou potěší.

 
YXH
YXH - 8.11.2016 0:41

Holka neboj, chce to praxi. Co se tyce knedliku, dodnes je neumim a je mi o moooooooc let vic (delam nukliky v mikrovlnce), u vas se daji koupit v kazdem krame, tak to mas jednodussi. Bramborove jsou snadnejsi. Do polevky je opravdu kost a klizka dobra.
Jo kdyz jsem prvne delala slepici na paprici v papinaku, tak to bylo taky zajimave. Babicka manzela mi prinesla slepku, (na Sumave je slepice starsi dama drubezi rodiny), na Morave slepka je i kure. Ja podle navodu dala osmahnutou cibulku, nastrouhanou mrkev a pipku do papinaku, pridala papriku, sul a nechala varit asi hodinku nebo trochu dele. (slepice od tety byvaly tuzsi, tak aby byla pekne mekka). Kdyz jsem zalovila v papinaku, vylovila jsem napred hrudni kos, a pak po castech perfektne ovareny zbytek kostry. Mohlo to jit do skoniho kabinetu prirodopisu, aby deticky poskladaly slepku. smajlik - 68 Omacka nepotrebovala zahustit, o to se postaralo opadane maso, ale byla vyborna.
Kdyz si nevim rady, tak existuje jedna stara kucharka, jmenuje se Kucharka nasi vesnice. Dostane se i nove vydani, ale ja mam tuhle snad ji maji v Antikvariatu.obrázek - _vyr_3480SAM_5975.jpg
http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/kucharka-nasi-vesnice-162802

 
rychlonožka
rychlonožka - 8.11.2016 0:09

U mě to bylo ve Vašem věku v podstatě totéž. Než já se naučila vařit a péct....
A dneska? Levou zadní a skoro všechno! Držte se, doma patrně máte fajn chlapa, máte vůli se to naučit, to je základní potřebná motivace. S chutí do toho!

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-78
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77203.
    Archiv anket.